Algemene Informatie

Carmabi Natuur en Milieu Educatie

Welkom bij de afdeling Natuur en Milieu Educatie (NME) van Stichting Carmabi.

Op deze website krijgt u een overzicht van ons aanbod van educatieve programma’s en educatief lesmateriaal.

Funderend Onderwijs (basisschool)

  • Terrestisch (land) programmaexcursies in het Christoffelpark, Shete Boka en Daaiboooi voor de groepen 1 t/m 8
  • Marien (zee) programma : excursies en rondleiding in het Marine Education Center Carmabi Piscadera voor de groepen 6 & 8
  • schoolbezoekprogramma ‘microwereld’, waarbij we met onze microscopen de school bezoeken

Voortgezet Onderwijs (vsbo/ havo/ vwo)

  • Environmental Challenges: Aandacht voor onze ecosystemen (onder- en boven water) en de menselijke invloed op deze systemen

Kijk voor meer informatie over onze programma’s voor het onderwijs bij ‘educatieve excursies’ op deze site.

Deze site is ook voor iedereen die informatie zoekt over de natuur op en rondom het eiland voor bijvoorbeeld een werkstuk, spreekbeurt of project (zoals een secor- of profielwerkstuk). Aan de hand van infobladen, werkbladen en video’s krijgt u meer te weten over onze bijzondere natuur.

 

Organisatie

Personeel sectie NME

  • Cor Hameete  Hoofd afdeling Natuur en Milieu Educatie (NME)
  • Retty Schoop  coördinator en gids Terrestisch Educatie Programma (TEP)
  • Ruthsella Statius  coördinator en gids Marien educatief Programma (MEP)

Daarnaast heeft de afdeling  ongeveer 15 gidsen die de programma’s TEP en MEP uitvoeren.

 

Geschiedenis

NME, Natuur en Milieu Educatie, is al sinds 1987 een vast onderdeel van de stichting Carmabi.
Helemaal in het begin werden er voornamelijk workshops georganiseerd voor docenten en bezochten mendewerkers van Carmabi verschillende scholen met dieren om voorlichting te geven over de natuur van het eiland. Langzaam is het NME programma uitgegroeid tot een vast jaarlijks programma voor scholen waarbij klassen ook op excursie gaan in de verschillende natuurgebieden die door Carmabi worden beheerd.

Vanaf 2002 is de sectie NME ook druk bezig gegaan met algemene voorlichting, er werden informatieve filmpjes gemaakt, radioprogramma’s ontwikkeld voor scholen, materialen gemaakt die gebruikt konden worden door docenten als lesmateriaal en ook door leerlingen voor spreekbeurten en werkstukken.
NME is op Curaçao steeds meer aan het uitgroeien tot een volwaardige ondersteuning van het onderwijs in lessen en projecten die over de natuur gaan, waarbij de nadruk ligt op ontwikkelen en ondersteunen van educatieve en interactieve programma’s voor de jeugd.

 

Missie & Visie

Alle secties van Carmabi hebben hun eigen missie en visie formulering, echter de algehele visie van onze organisatie is het zijn van de leidende organisatie in het Caribisch gebied op toegepaste natuurwetenschappen door kennisvergaring, kennisverspreiding en natuur management, ter ondersteuning van een duurzame ontwikkeling van de natuur.

Onze missie is bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling en management van de natuurlijk hulpbronnen op Curaçao door wetenschappelijk onderzoek, natuurbeheer en natuur & milieu educatie.

 

This page is in Dutch, if you would like to receive information in English please send us an email: c.hameete@carmabi.org

E pagina aki ta na Hulandes, pa informashon na Papiamentu por fabor email: c.hameete@carmabi.org

Print Friendly, PDF & Email