Spreekbeurten hoe en wat

Carmabi Education

Carmabi Education news

No posts available


Spreekbeurten hoe en wat

Hoe kies je een onderwerp?
Je krijgt op school de opdracht om een spreekbeurt of werkstuk te maken. Er zijn heel veel onderwerpen waar je een spreekbeurt over kunt houden zoals bijvoorbeeld:
– Je hobby’s
– Een sport waaraan je meedoet
– Geschiedenis (zoals Egypte of Indianen)
– Aardrijkskunde (zoals vulkanen, orkanen of een land wat je leuk vindt)
– Natuur (plant of dier)
Er zijn een heleboel mogelijkheden, maar als je hebt gekozen voor een spreekbeurt of werkstuk over de natuur dan is dat de reden waarom je op deze website bent terecht gekomen.

Wat doe je eerst!
1. Verzamel informatie uit boeken, tijdschriften, folders en informatie van internet. Bij de Openbare Bibliotheek kun je veel boeken vinden en ook op school zijn er misschien boeken te leen.
2. Je leest en bekijkt alle informatie die bij je onderwerp hoort
3. Dan ga je onderwerpen uitkiezen voor je spreekbeurt of werkstuk. Niet alles is even belangrijk en misschien vind je sommige informatie passen.
4. Maak van elk onderwerp een hoofdstuk die logisch zijn ingedeeld.

Voorbereiden
1. Schrijf (typ) de spreekbeurt / werkstuk/ verslag helemaal uit.
2. Schrijf alles op in je eigen woorden, gebruik niet de moeilijke woorden uit de boeken want die moet je gaan uitleggen in de klas.
3. Lees de spreekbeurt daarna een paar keer hardop voor, voor jezelf. Maak eventueel een samenvatting.
4. Leer niet de hele spreekbeurt uit je hoofd. Dan ga je dingen vergeten. Schrijf een paar trefwoorden (de belangrijkste onderwerpen) op. Met behulp van deze trefwoorden kun je de spreekbeurt zoveel mogelijk uit je hoofd vertellen.
5. Maak als het mogelijk is zelf foto’s met een digitale camera en zet die in je werkstuk of print ze uit voor tijdens je spreekbeurt. De plaatjes kun je ook van internet halen of uit tijdschriften knippen. Je mag geen plaatjes knippen uit de boeken en tijdschriften van de Bibliotheek. Maak dan een kopie van de bladzijde en knip het plaatje van deze kopie uit. Zorg dan wel dat je ruimte openlaat om je plaatje te plakken. Op deze website kun je ook verschillende foto’s vinden die je mag gebruiken. Bijna bij elk infoblad met een onderwerp zit een foto die je kunt gebruiken.

 De spreekbeurt in de klas houden
1. Kijk zoveel mogelijk de klas in, kijk een beetje rond en niet steeds naar dezelfde kinderen.
2. Als afsluiting van een spreekbeurt kun je het beste een paar vragen stellen aan de klas. Je weet dan meteen of ze goed naar jou hebben geluisterd.
3. Laat pas op het einde van jou spreekbeurt de spulletjes of foto’s rond gaan. Doe dat nooit tijdens de spreekbeurt, want dan letten de kinderen niet op jou, maar op de spulletjes.
4. Als je een dier mee neemt, laat deze aan het begin en aan het eind zien. Niet tijdens jouw verhaal. Dieren maken onverwachte geluiden en bewegingen waardoor de kinderen niet meer naar je luisteren.
5. Plaatjes en tekeningen kun je op het bord hangen. Denk er aan dat iedereen dit moet kunnen zien. Hele kleine plaatjes hebben dus geen zin.

Wat moet je doen als je zenuwachtig bent?
Bijna iedereen die een spreekbeurt moet houden is zenuwachtig. Dat is heel normaal. Toch moet je doorzetten. Hoe vaker je een spreekbeurt houdt, hoe minder last je van zenuwen krijgt. Je krijgt dan meer zelfvertrouwen zodat het vanzelf beter zal gaan..
Als je de volgende dingen doet worden de zenuwen al een stuk minder!
– Bereid je goed voor
– Maak kleine kaartjes waar je de belangrijkste onderwerpen opzet (trefwoorden)
– Oefen thuis voor je ouders of voor de spiegel
– Rustig adem halen

Op internet zijn een heleboel goede website te vinden die je uiltleggen hoe je een goede spreekbeurt moet maken.
Je vindt er tips over waar je op moet letten, wat je niet moet doen en hoe je je zenuwen de baas kunt worden.

Een goede site is www.spreekbeurten.info/opbouw.html.

carmabi-sponsor
Lesmateriaal
Carmabi NME Facebook
Print Friendly, PDF & Email