Verslagen hoe en wat

Carmabi Education

Carmabi Education news

No posts available


Verslagen

Hoe kies je een onderwerp?
Je krijgt op school de opdracht om een spreekbeurt of werkstuk te maken. Er zijn heel veel onderwerpen waar je een spreekbeurt over kunt houden zoals bijvoorbeeld:
– Je hobby’s
– Een sport waaraan je meedoet
– Geschiedenis (zoals Egypte of Indianen)
– Aardrijkskunde (zoals vulkanen, orkanen of een land wat je leuk vindt)
– Natuur (plant of dier)
Er zijn een heleboel mogelijkheden, maar als je hebt gekozen voor een spreekbeurt of werkstuk over de natuur dan is dat de reden waarom je op deze website bent terecht gekomen.

Wat doe je eerst!
1. Verzamel informatie uit boeken, tijdschriften, folders en informatie van internet. Bij de Openbare Bibliotheek kun je veel boeken vinden en ook op school zijn er misschien boeken te leen.
2. Je leest en bekijkt alle informatie die bij je onderwerp hoort
3. Dan ga je onderwerpen uitkiezen voor je werkstuk. Niet alles is even belangrijk en misschien vind je sommige informatie niet passen.
4. Maak van elk onderwerp een hoofdstuk die logisch zijn ingedeeld.

Voorbereiden
1. Schrijf het werkstuk/ verslag helemaal uit.
2. Schrijf alles op in je eigen woorden, gebruik niet de moeilijke woorden uit de boeken want dan weet je docent meteen dat je het hebt gekopieerd.
3. Lees het verslag daar een paar keer door, voor jezelf. Maak eventueel een samenvatting.
4. Maak als het mogelijk is zelf foto’s met een digitale camera en zet die in je werkstuk.  De plaatjes kun je ook van internet halen of uit tijdschriften knippen. Je mag geen plaatjes knippen uit de boeken en tijdschriften van de Bibliotheek. Maak dan een kopie van de bladzijde en knip het plaatje van deze kopie uit. Zorg dan wel dat je ruimte openlaat om je plaatje te plakken. Op deze website kun je ook verschillende foto’s vinden die je mag gebruiken. Bijna bij elk infoblad met een onderwerp zit een foto die je kunt gebruiken.

Afwerken
1. Als je alle teksten netjes hebt opgeschreven moet je de spellingscheck eroverheen laten gaan (als je het werkstuk in de computer hebt gemaakt). Het is heel slordig om typ en spelfouten in de tekst te laten zitten.
2. Print het werkstuk/verslag thuis uit of laat het uitprinten bij bijvoorbeeld Xerox. Zorg dat je de pagina’s met foto’s in kleur laat printen.
3. Zorg dat het werkstuk/verslag netjes in ingebonden. Een slordig nietje aan de bovenkant maakt het verslag alleen maar lelijk.
4. Zorg je verslag/werkstuk op tijd in bij je docent.

Op internet zijn een heleboel goede website te vinden die je uiltleggen hoe je een goed verslag/werkstuk moet maken.
Je vindt er tips over waar je op moet letten, wat je niet moet doen en hoe je je zenuwen de baas kunt worden.

Een goede site is www.spreekbeurten.info/opbouw.html.

carmabi-sponsor
Lesmateriaal
Carmabi NME Facebook
Print Friendly, PDF & Email