Marien Educatie Programma

Voor schooljaar 2018-2019 is het bustransport mogelijk gemaakt door een doantie van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied. Masha Danki!

Carmabi NME education
carmabi-sponsor

Bezoek Carmabi (Piscadera) en MEC (Marine Education Center).

Binnen het Marine Education programma (MEP) biedt de educatie afdeling 2 programma’s aan voor het FO:

Save Our Sharks! Leerlingen groep 8 krijgen eeninformatie over koralen en haaien (in het auditorium van Carmabi) en bezoeken het museum (Marine Education Center). Aan het einde van deze ochtend mogen de leerlingen zich ‘ambassadeurs van de zee’ noemen. De kinderen leren over het leven onder water en de samenhang tussen alle planten en dieren. Een leuk en zeer informatief programma.

Sea Turtle Conservation Curacao! Leerlingen groep 6 krijgen op een interactieve manier inzicht in het leven van onze zeeschildpadden. Naast de schoonheid van onze onderwaterwereld en schildpadden in het bijzonder, leren de kinderen ook hoe we kunnen voorkomen dat de zee verandert in een plastic soep. Een leerzaam programma vol infotainment.

Educatief uitstapje? De programma’s zijn ook aan te bevelen voor groepen (naschoolse opvang, vakantieplan, huiswerkscholen, educatief kinderfeest, etc.). Aangepast aan de doelgroep en de leeftijd geven onze gidsen een gedeelte of combinatie van de programma’s.

Als voorbereiding op dit programma kunnen de leerkrachten de leerlingen in de klas al voorbereiden, met behulp van het boek ”het koraalrif van Curacao”. Dit mooi vormgegeven boek is tweetalig (Nederlands en Papiamentu). Te gebruiken online of als print-versie. Bij het Marine Education Center is het boek ook als full-color hard-copy te koop (40 naf).

Het boek is ook, los van het educatieve programma, te gebruiken.

Veel plezier!

download boek ‘het koraalrif van Curacao’

download handleiding voor docenten

Voortgezet Onderwijs

Environmental Challenges! Tijdens een dagdeel wordt op school een aantal lokale milieu-uitdagingen besproken door een medewerker van NME Carmabi. Wat doen we met ons rioolwater? Wat is het gevaar van exoten? Na het zien van video’s en uitleg hierover, brainstormen de leerlingen in groepjes over oplossingen. Gewschikt voor onder- en bovenbouw en vsbo/ havo/ vwo. Voertaal Nederlands en/ of Papiamentu.

Lessenserie koralen. Voor het voortgezet onderwijs (havo/ vwo & bovenbouw VSBO) is er de lessenserie ‘koralen’. Deze lessenserie sluit aan op de eindexamentermen ecologie. De lessenserie laat het bijzondere koraalrif-ecosysteem zien. van individuele koraaldiertjes tot het complete ecosysteem met alle biotische- en abiotische factoren. De symbiose (mutualisme) tussen de poliepen en algen worden ook uitgelegd. De bedreigingen van het koraal (zoals Coral Bleaching) en manieren van bescherming van het koraal en het marine leven in het algemeen komen ook aan bod.

Een leerzame manier om de mondiale termen uit de ecologie te gebruiken bij een lokaal ecosysteem dicht bij huis. Het is niet nodig om alle powerpoints te gebruiken. In principe zijn het losstaande thema’s.

De powerpointpresentaties zijn hier te downloaden als PDF. De powerpoint-files zijn te groot (Mb) voor de website. Stuur een mail naar c.hameete@carmabi.org en de originele powerpoints mailen we via wetransfer.

Veel plezier!

docentenhandleiding ‘koralen’ VO

powerpoint deel 1 koraalrif

powerpoint deel 2 koraal

powerpoint deel 3 het belang van koraal

powerpoint deel 4 bedreigingen van koraal

powerpoint deel 5 beschermen van het koraal

Print Friendly, PDF & Email